Header Image
Home / Over Hans Jonker

Over Hans Jonker

Als dromer leren doen –

kwetsbaarheid wordt kracht

 

Zelf je eigen leerkracht ontdekken. Leuk bedacht natuurlijk. Maar hoe en waarom kom je daarop? Ervaring. Ik ben Hans Jonker, geboren leerkracht, die zichzelf als nieuwsgierige, creatieve en sensitieve geest leerde hoe je als dromer doener kan worden door te leren vertrouwen op je eigen kracht.

Staande in de harde wind

Als geboren Alkmaarder, getogen aan de Zeeuwse kust, groeide ik letterlijk en figuurlijk op met veel tegenwind. Als jongetje was ik die slimme dromer die zich vol verwondering liet overdonderen door alle prikkels uit zijn omgeving. Het was niet makkelijk rechtop te blijven staan in de harde wind van presteren en toch mezelf te blijven. Maar ik leerde mezelf staande te houden, door te vertrouwen op mijn eigen kracht.

Die kracht was al vroeg kunnen kijken, luisteren en vragen wat andere mensen beweegt.  Die kennis en dat inzicht wilde ik overdragen. Niet verwonderlijk dat ik als jongetje al leerkracht wilde worden.

Mijn wilskracht waaide me dan ook naar de lerarenopleiding Wiskunde- en Natuurkunde in Utrecht. Waarna ik in 1989 als wiskundedocent in het voortgezet onderwijs in Alphen aan den Rijn begon. In 1998 bracht de Zuidwesterwind me naar de regio Deventer. En inmiddels ben ik al 8 jaar onderwijsondernemer en brengt de wind me van Utrecht tot Assen. Waarbij ik het interim docentschap combineer met het coachen van docenten en jongeren die vastlopen.

Overdonderend onderwijs

Dat vastlopen herkende ik namelijk van mezelf. Vanaf dag 1 maak ik me als leerkracht dan ook sterk voor ‘de dromerige jochies en meiden’ die overdonderd worden door de chaos die onderwijs kan brengen. Om te zorgen dat ik leerlingen, maar ook docenten zo goed mogelijk kon helpen, begon ik met de opleiding Supervisie en Coaching. Hierbij specialiseerde ik me in het begeleiden van hoog sensitieve kinderen en volwassenen. Mensen waarbij (leer)prikkels heftiger binnen komen, waardoor ze vaak – tegen hun zin – alle kanten op waaien, behalve in hun eigen richting.

Je eigen (leer)kracht

Nooit uitgeleerd, ben ik in 2015 gestart met de opleiding Coach Mediërend Leren. Een methodiek die de ontwikkeling van cognitieve functies (hoe je brein werkt dus) centraal stelt. Kern boodschap: Ieder mens kan zich verder ontwikkelen. Welke mogelijke beperking je ook hebt. Als je maar weet hoe!

Nog steeds ben ik (interim) docent in het onderwijs, maar dat ik daarnaast ook tieners en volwassenen kan leren hun eigen leerkracht te ontdekken en gebruiken – zodat ze op hun eigen kracht zichzelf leren te ontstijgen – dat is het mooiste wat er is.

Hans Jonker,
Oprichter Eigen Leerkracht

Top